NVHVV onderstreept negatief besluit over naam “Zorgkundige”

De NVHVV onderstreept het besluit van minister Schippers om de MBO verpleegkundige geen ‘zorgkundige’ te noemen!

Het bestuur van de NVHVV is verheugd te vernemen dat de naam zorgkundige voor de MBO-opgeleide verpleegkundige definitief van de baan is, maar maakt zich zorgen over toenemende regelzucht vanuit stakeholders in de gezondheidszorg.
(bron; Nursing 15 april 2014)

In een statement in 2012 had het bestuur van de NVHVV zich al afwijzend over dit advies uitgelaten. Het statement werd gedeeld door de onafhankelijke verpleegkundige beroepsverenigingen, verenigd in het SBO. Dit gremium heeft in samenspraak met NU’91 destijds aan het ministerie, in een brief, laten weten het advies van de Stuurgroep V&V2020 als een devaluatie voor de velen MBO-verpleegkundigen te typeren.

Minister Schippers heeft haar besluit om dit advies niet aan te nemen van de Stuurgroep V&V2020 laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. Zij laat weten dat de MBO-verpleegkundige blijft vallen onder het tuchtrecht en haar functionele zelfstandigheid behoudt voor voorbehouden handelingen. Wat de NVHVV en het SBO betreurt is dat er destijds geen afvaardiging van de onafhankelijke verpleegkundige beroepsverenigingen werd uitgenodigd voor de Stuurgroep V&V2020. Hierin was alleen de V&VN namens de sector vertegenwoordigd. De V&VN heeft de SBO-leden (o.a. EADV, NU’91 en NVHVV) destijds niet geraadpleegd over haar advies in deze Stuurgroep, daar waar zij wel graag de samenwerking zoekt met de onafhankelijke verpleegkundige beroepsverenigingen als het gaat om eigen belangen.

Het bestuur van de NVHVV maakt zich zorgen over de toenemende regelzucht van stakeholders in de gezondheidszorg die zich positief uitspreken over het onderbrengen van een verpleegkundig kwaliteitsregister bij de V&VN, welke gekoppeld is aan het BIG. Het bestuur van de NVHVV vindt dat verpleegkundigen keuzevrijheid moeten behouden, bij wie zij hun kwaliteitsregister onderbrengen, zolang zij deze maar inzichtelijk kunnen maken naar belanghebbenden.