Leven met een ICD  –  “Verhalen uit de praktijk”

Voorwoord

ICD-dragers en hun naasten delen hun ervaringen over het krijgen van en leven met een ICD.

De Werkgroep ICD-Begeleiders & Elektrofysiologie (WIBEN) van de NVHVV heeft deze filmpjes gemaakt om u, naast de bestaande brochures, een andere vorm van informatie te bieden. De persoonlijke verhalen van ervaringsdeskundigen geven u misschien nieuwe inzichten die kunnen helpen bij o.a. de emotionele verwerking na een ICD implantatie of schok van de ICD.

Naast ervaringsdeskundigen komen ook een physician assistant en een psycholoog aan het woord over onderwerpen die aan een ICD gerelateerd zijn.

Voor wie

De filmpjes zijn bedoeld voor iedereen die meer wil weten over diverse onderwerpen waar je als ICD drager of naaste mee te maken kunt krijgen.

Verpleegkundigen en cardiologen kunnen de filmpjes gebruiken, naast bestaande informatiebronnen, om patiënten en familie in te lichten voor of na de implantatie.

Welke onderwerpen komen aan bod

Hartstilstand, leven met een ICD, een schok van de ICD, intimiteit, naasten en familie, technische controle, bewegen en sporten, en subcutane ICD

Deze filmfragmenten geven geen compleet beeld van alle facetten waar een ICD drager mee te maken krijgt. Ze zijn bedoeld als aanvullende informatie naast brochures, persoonlijke gesprekken met cardioloog, ICD verpleegkundige en/of ICD technicus en informatie die te vinden is op sites van patiëntenverenigingen. Wees er van bewust dat uw persoonlijke situatie anders kan zijn dan die van de mensen in deze fragmenten.

Na het zien van de filmpjes

Het kan zijn dat sommige fragmenten vragen of emoties bij u oproepen. U kunt deze bespreken met uw behandelend cardioloog, (ICD) verpleegkundige, ICD technicus of andere professionals. Ook kunt u via de Stichting ICD dragers Nederland (STIN), Harteraad of Naasten in Beeld in contact komen met lotgenoten indien u daar behoefte aan heeft.

Speciaal woord van dank aan: Dick, Emma, Rob, Charlotte, Sanne, Henneke, Lieke en Thijs. Zonder hun persoonlijke bijdrage en openhartigheid hadden we deze filmpjes niet kunnen maken! En een woord van dank aan de NVHVV voor de financiële bijdrage aan de film.

Anja van Gestel namens de WIBEN

Deze film is mogelijk gemaakt door de NVHVV.
Productie film: vandenheuvelmedia.nl

Klik op een van de onderstaande plaatjes om het filmpje te starten.

De op deze website getoonde fragmenten zijn auteursrechtelijk beschermd. Het maken van kopieën en verspreiden ervan naar andere sites is niet toegestaan.